PANiek in Pskov


Feitenverslag door Ivo Peeters, koorlid PANiek en oud-voorzitter stedenband

"Een professioneel koor met een positieve uitstraling'' was het commentaar na één van de drie concerten die PANiek in oktober 2009 in Pskov heeft gegeven. De concertreis kwam tot stand als gevolg van de wereldpremière van de cantate Vetsje op 7 juni 2008 in Nijmegen.

Hieronder vindt u een opsomming van feiten over het bezoek van PANiek. Verderop beschrijft Nico de Milliano, een ander lid van het koor, zijn indrukken van de reis.
Jan Roelofs, voorzitter van de SSNP, maakte een reisverslag dat hier te lezen is.
En tenslotte, voor diegenen die het Russisch meester zijn: op de website van de gemeente Pskov werd ook aandacht besteed aan het bezoek van de Nijmeegse delegatie. Voor alle anderen: de foto´s alleen zijn ook leuk!

Samenstelling van de groep

  • sopranen: Wilmy van den Berg, Harriët Dierx, Marjon Werter
  • alten: Irene Dankelman, Tamara Dubbers en Mieke Hoofd-Hoppe
  • tenoren: Hans van Aalst, Dik Plattel en Dorus Vis (met zijn vrouw Agnes Veltman)
  • bassen Nico de Milliano, Ivo Peeters (met zijn vrouw Machteld van der Meij), Jozef Steenbrink.
  • Reis, data en hotel
    Twaalf van de veertien reizigers maakten dankbaar gebruik van de nieuwe mogelijkheid naar Pskov te vliegen en waren van 20 tot 28 oktober 2009 in Pskov. Harriët en Dik kwamen een dag later dan de anderen, ouderwets per trein vanuit Sint-Petersburg. Het gezelschap verbleef in hotel Riga (Rizjskaja).

    Bestuur
    Gelijk met de groep reisden naar Pskov Jan Roelofs en Wim van Dam, voorzitter en penningmeester van de Stichting Stedenband Nijmegen-Pskov. Op 24 oktober voegden twee andere bestuursleden Gert Ruepert en Kevin Smits zich bij het gezelschap. De vier bestuursleden overnachtten bij partikulieren.affiche

    Concert in het Stedelijk Cultuurcentrum
    Het koor oogstte veel succes met een half serieus, half luchtig optreden op 23 oktober in de grote zaal van het Stedelijk Cultuurcentrum in Pskov. In de zaal zaten zo'n tweehonderd mensen, onder wie burgemeester Ivan Nikolajevitsj Tsetserski en het hoofd van de afdeling cultuur van Pskov Feodosia Dementijevna Teslenko. Het concert was georganiseerd door de gemeente Pskov en door Joeri Nakonetsjny.

    Concert in de Moesorgskischool
    Joeri Vasiljevitsj Nakonetsjny, directeur van kindermuziekschool nummer twee (de Moesorgskischool), organiseerde op 27 oktober ook het slotconcert in een volle zaal op zijn eigen muziekschool. Daarbij was ook aanwezig Tatjana Jakovlevna Roemjantseva, de ambtenaar die belast is met de stedenbanden. PANiek zong de eerste helft van het concert, het Ljoebjatovokoor van de Sint-Nicolaaskerk de tweede helft.

    Concert in Ostrov
    Het derde concert vond plaats in een fabriek in Ostrov, zo'n 60 km ten zuiden van Pskov, op uitnodiging van Vasili Aleksandrovitsj Ignatjev, vice-directeur van de Russisch-Amerikaanse joint venture Alliance, vroeger algemeen directeur van Pemz. In 1990 nam Ignatjev samen met negen andere Russen die nog nooit in het buitenland geweest waren deel aan een cursus marketing in Deventer, georganiseerd door Ivo Peeters. Evenals bij de andere twee concerten was er na het concert een feestelijke maaltijd met veel drank.

    Programma
    Naast de drie concerten bestond het volle programma uit bezoeken aan:

  • het Krom (Kremlin) en Dovmontstad
  • de "Lindenberg'' van Pskov
  • de in beeldende kunst gespecialiseerde school van Oleg Nikolajevitsj Tsvetkov
  • de kunstgalerie Op het Bastion (Na Bastionnoj)
  • de keramiekfabriek Gontsjar
  • het stadsmuseum Pogankiny Palaty
  • het Snetagoraklooster
  • de stad Izborsk en het holenklooster in Petsjory
  • de stad Ostrov
  • Nederlandse lessen van Jelena Simonenko en Kristina Kobyz' aan de Pedagogische Universiteit
  • een speciaal optreden voor de groep van het Roemjantsevensemble Skaz
  • een concert van het Academisch Symfonieorkest van de Moskouse Filharmonie onder leiding van Joeri Simonov, volksartiest van de Sovjet-Unie, in het kader van het festival Crescendo; op het programma stonden maar liefst vijf concerten voor solist en orkest.

    eten Riga Maaltijden
    De koorleden van PANiek (inclusief twee partners) ontbeten steeds in hotel Riga. 's Middags en 's avonds heeft de groep behalve in hotel Riga ook in café Europa gegeten, in restaurant Aurora, in een restaurant vlakbij het stadsmuseum en meermaals in restaurant Brandweer (Pozjarka) in Zapskovje met een prachtig uitzicht op het Kremlin, de Pskova en de Velikaja. De groep is ook gastvrij onthaald door Igor', de zoon van Joeri Nakonetsjny, en zijn vrouw Jekaterina.

    Organisatie van de week
    Nakonetsjny had voor zijn veertien gasten een compleet programma samengesteld en had een busje voor de hele week geregeld. De afdeling cultuur van de gemeente betaalde een tolk Russisch/Duits/Engels, de flamboyante Michaïl Anatoljevitsj Boetsjinski. Wim van Dam had voor de stadsexcursie nog een extra tolk Nederlands/Russisch geregeld, een student van Jelena Simonenko. De voorbereidingen thuis zijn getroffen door Mieke, Dik en Ivo.

    PANiek
    Vocaal Ensemble PANiek heeft twaalf leden en zingt zonder dirigent. De merkwaardige naam van het koor ontstond toen het universitair kamerkoor Audite Nova aan de vooravond van een Panfestival als gastheer van andere universitaire kamerkoren besloot zelf niet op te treden omdat er nogal wat zieken waren. Acht leden van Audite Nova besloten kort vantevoren toch te repeteren en plaatsvervangend op te treden. De acht zijn bij elkaar gebleven. Later werd de groep uitgebreid tot twaalf.

    Ontstaansgeschiedenis van de reis
    Joeri Nakonetsjny en een ander lid van het Ljoebjatovokoor, de sopraan Ljoebov' Batejeva waren op 7 juni 2008 de solisten bij de wereldpremière van de cantate Vetsje van de Pskovse componist Alexander Joerjevitsj Merkoelov in de Antonius van Paduakerk in Nijmegen. PANiek zong mee. PANiek kent Nakonetsjny dus dankzij Merkoelov. Nakonetsjny was een keer bij een repetitie van PANiek. Toen heeft hij PANiek uitgenodigd naar Pskov te komen.

    Vervolg
    -PANiek heeft het Ljoebjatovokoor van de Sint-Nicolaaskerk uitgenodigd naar Nijmegen te komen. Misschien komt de tolk Michaïl Boetsjinski dan ook mee.
    -Joeri Nakonetsjny wil met zijn zoon Igor' en diens vrouw Jekaterina en zoon Michaïl naar Nederland komen.
    -De cellosolist van het concert van het Symfonieorkest van de Moskouse Filharmonie bleek -evenals andere muzikanten- ook in hotel Riga te logeren waar de groep met hem in gesprek raakte. Dit grote talent Sergej Soevorov is wellicht komend jaar in Nijmegen te horen.

    Een muzikale reis naar Pskov

    door Nico de Milliano

    Van 20 tot 28 oktober jl. bezocht ik als lid van het Nijmeegs Vocaal Ensemble PANiek Nijmegens zusterstad Pskov. Voor mij een eerste bezoek aan Pskov én aan Rusland.
    Onwillekeurig nam ik al heel veel beelden met me mee: beelden die gevoed zijn door wat ik op tv en in bladen over Rusland heb gezien, beelden van een recente reis met de fiets door Bulgarije en Roemenië, beelden van een bezoek meer dan 20 jaar geleden aan Oost-Berlijn, beelden die aan mijn eigen fantasie ontsproten zijn. Beelden uit de sovjettijd.
    Beelden van een grauwe stad met lelijke flats, stugge mensen die – al dan niet beneveld door de alcohol – in dikke winterjassen door de straten schuifelen. De eerste kennismaking met Rusland op het vliegveld van Pskov gaf een behoorlijke bevestiging van dit beeld: een klein en slecht geoutilleerd vliegveld. Hoeveel vliegtuigen zouden hier dagelijks landen? Drie of vier misschien? Veiligheidsmaatregelen die - gezien het nogal amateuristisch uitziende luchthavengebouw - erg overdreven aandeden. De koffers kregen we op vertoon van ons plaatsbewijs aangereikt door een zeer vriendelijke jongedame, die erg goed Engels sprak. hotel RigaVerder viel op dat er heel veel kamerplanten waren op het vliegveld, van het soort dat in Nederland in de jaren ’70 studentenkamers opvrolijkte.

    We kwamen ’s avonds in het donker aan en daardoor werd het beeld van een grauwe stad in eerste instantie bevestigd. Spaarzame straatverlichting. Daar waar we een beetje in huizen of flats konden kijken: schamele verlichting in eenvoudige interieurs. Het hotel Riga: groot, maar niet onpersoonlijk. Grote fauteuils in de lobby en op iedere verdieping een dame die de sleutels inneemt en weer uitreikt.

    De eerste dag hadden we meteen het beste weer van de hele week: een strakblauwe lucht en een winters zonnetje. Koud, maar niet onaangenaam. Het Kremlin en de Drievuldigheidskathedraal zien er dan vanaf de overkant van de Velika, bij de Olga-kapel, prachtig uit. De stad oogt ook met daglicht grauw, maar minder dan ik gedacht had. Lelijke flats zijn er volop, maar er zijn ook mooie winkels, aardige gedeeltes van de stad, die met een opknapbeurt mooier zouden zijn dan veel wat we in Nijmegen koesteren.

    Helaas was ons maar één zo’n dag gegund. De rest van de week niets dan loodgrijs weer, regen, somberheid. Dus was het aardig dat drie leden die 20 jaar geleden met Audite Nova in Pskov waren, ons de verschillen konden uitleggen. “Wat een mooie winkels zijn er gekomen, wat zijn de straten beter dan toen. Geen kakkerlakken in het hotel, en de leidingen hangen niet meer los tegen de muur, maar zitten keurig vast.”

    De hele week beschrijven zou pagina na pagina vullen. Onze gastheren hadden voor een goedgevuld programma gezorgd. Ik zal het u niet aandoen volledig te willen zijn. Maar misschien vindt u het aardig om een paar hoogtepunten – míjn hoogtepunten – te lezen.
    Hoogtepunten heb je per definitie nooit té veel. Ik houd het op drie, vanwege de drievuldigheid. Ze hebben alle drie met muziek te maken.

    Op onze eerste dag in Pskov bezoeken we een kinderkunstschool. Verstopt in een wat onaanzienlijk gebouw en het is er een drukte van jewelste. In de gang wachtende moeders. De directeur staat ons al op te wachten. Hij legt ons uit dat de kinderen hier een paar keer per week komen en leidt ons dan een paar uur lang door zijn school heen. kinderkunstschoolWe worden als belangrijke delegatie ontvangen. Her en der staan in lokalen zenuwachtige docenten en leerlingen op ons te wachten om hun kunsten te vertonen. Aandoenlijke mini-ballerina’s met ernstige blik in de ogen, oudere meisjes die een rendierdans uitvoeren, een klein meisje dat haar eerste vioolkunsten laat horen, teken-, schilder- en boetseerklasjes. Veel meisjes inderdaad. We vragen waarom we zo weinig jongens zien. “Die doen liever aan voetbal of boksen of zitten achter de computer.” Het schema is strak en we krijgen nauwelijks gelegenheid om onze kadootjes achter te laten. De directeur is streng én trots, vooral op zijn eigen zangklas, die ruim baan krijgt in het programma. Opvallend dat ook deze jonge zangeressen (en één zanger) al zo écht Russisch zingen: met veel kracht en stuwing. En met versterking. Tijdens onze concerten zal aan het publiek nog uitgelegd worden dat wij – heel apart! – zónder versterking zingen.
    Wat ons opvalt op de kinderkunstschool is, hoe serieus de jonge kunstbeoefening genomen wordt en dat het ook heel ambachtelijk benaderd wordt. Niet de eigen expressie staat voorop, maar het leren van de techniek. En daar wordt heel veel tijd in geïnvesteerd.

    Op zondagavond wonen we het concert bij van het Academisch Symfonieorkest van de Moskouse Filharmonie. Ons programma vermeldt dat het orkest onder leiding staat van Joeri Simonov, volksartiest van de Sovjet Unie. Gelukkig staat erbij dat dat de hoogste kunstenaarstitel van de USSR was! We zijn onder de indruk. Niet alleen van de dirigent en het orkest trouwens, maar ook van het talrijke en ook hier weer erg serieuze publiek. En niet in de laatste plaats van het programma, dat naar Nederlandse begrippen een winkel met slagroomtaarten is. Bij ons bestaat het programma van een concert met symfonische muziek vaak uit een kort symfonisch werk en een concert voor solo-instrument en orkest voor de pauze en een grotere symfonie na de pauze. Hier krijgen we in drie en een half uur liefst vijf soloconcerten voorgeschoteld: een pianoconcert van Chopin, een celloconcert van Sjostakovitsj, een concert voor altviool van Bartók, een vioolconcert van Paganini en drie tango’s van Piazzola voor accordeon/bandoneon en orkest. Geweldig! Maar wat zijn we muzikaal `volgevreten` na deze marathonsessie. Tot onze vreugde verblijven bijna alle solisten en de dirigent in het hotel Riga, zodat we na het concert nog praatjes kunnen maken en onze waardering kunnen uitspreken. OstrovMisschien leidt het contact nog wel tot een muzikaal vervolg: cellist Sergej Soevorov blijkt in Duisburg te wonen en is bereid om komend voorjaar samen met ons een concert in Nijmegen te verzorgen!

    Natuurlijk mag een eigen muzikaal hoogtepunt niet ontbreken! We geven drie concerten tijdens deze week. Het concert in een staalfabriek in Ostrov is eenvoudig en aandoenlijk. Het personeel van de fabriek is in de kantine bijeengedreven. We denken dat niet iedereen er heel erg vrijwillig zit. Maar wat is het leuk om te zien dat veel mensen in het publiek ontzettend genieten van ons korte concert met – voor Russische oren – onbekend repertoire. Ook het “Daar was laatst een meisje loos” en de “Chattanooga Choo Choo” vallen in goede aarde. na concert Het slotconcert samen met het Ljoebjatovo-koor is memorabel omdat we – zonder te repeteren – een paar nummers samen zingen. Anders dan we gevreesd hadden worden we niet eens helemaal weggeblazen door deze Russische vocale krachtpatsers.

    Maar het mooiste concert voor ons is toch dat in de grote zaal van het Stedelijk Cultuurcentrum. De burgemeester en de wethouder van cultuur op de eerste rij. Een goed gevulde zaal. En wát een akoestiek. Vocaal krijgen we vleugels zodat we ons van onze beste kant kunnen laten horen. Verrassend is dat het concert begint met een aantal speeches, die in totaal toch wel bijna een half uur duren. Het publiek is het blijkbaar gewend en kijkt niet op van alle verbale loftuitingen die ons ten deel vallen, nog voordat we één noot gezongen hebben. Na het concert wordt het geheel nog eens dunnetjes overgedaan. En dan komt er nog een etentje in café Europa achteraan. De burgemeester schuift aan, samen met de wethouder en de directeur van het cultuurcentrum. Ook hier speeches en toosten op de muziek, de vriendschap, de volkeren, de vrede én de stedenband tussen Nijmegen en Pskov.